Професия „Независим специалист”



Работата на свободна практика, наречена фрийланс се разпространява стремглаво в последните години. Все повече хора, обезверени, дали от безработицата или от проблемите с началници и шефове, решават да служат единствено на себе си. Някой от тях влагат капитал, започвайки собствен бизнес. А други, откриват чудесната възможност да се развиват в своята област, като независими специалисти.


Какво всъщност е фрийланса?

Когато човек работи по отделни проекти за различни компании, без да е обвързан с договор и да извършва дейност само за една фирма на месечна заплата, това е фриланс. Този човек получава хонорар на час или на завършен  проект, в зависимост от това, каква е уговорката с работодателите му.

Например, нов сайт на английски език си търси човек, който да преведе съдържанието му на български. Вие кандидатствате по този проект и получавате работата, като предварително сте заявили желаното от тях заплащане за труда ви. Да речем, че то е $ 5 на час. Вие превеждате съдържанието за 6 часа и след отлично свършената работа получавате $ 30. Добре звучи нали? А сега си представете, че утре същия сайт иска да му преведете друг текст, но понеже вие сте придобили авторитет, казвате че вече работите за $ 7 на час. Както казах, вие сами определяте хонорара си. Сами определяте и времето за работа. Може да разпокъсате тези 6 часа в рамките на 2 дни. Днес  сутринта да превеждате 2 часа, но после да имате друга работа и така чак вечерта да  се върнете към тази задача. Като фрийлансъри имате възможността и да отказвате работа. Имате пълната свобода и независимост, да вършите и получавате, каквото на вас ви се иска.  

В някои от следващите статии, ще разгледаме по-подробно  дейността на фрийлансърите, както и някой от най-разпространените независими професии.

1 comment: Leave Your Comments

  1. не само хонорара и работното време (или липсата на такова) са плюсовете на фрийланса... Често заплащането е по-добро (ако работим с чуждестранни клиенти това си е направо сигурно), професионално отношение всеки ден, удовлетвирение, и т.н. Ето статия по въпроса за смистъла да си фрийлансър... Упсех!

    ReplyDelete

More

Whats Hot